Monday, August 3, 2009

Maid or taska?

Salam all...hmmm...inilah dilemmanya, once u have kids, dilemma between having a maid to take care of your kids or send them to day care? Nowadays, education memang sangat2 dititikberatkan...some parents would wait until their kids enter kindies and learn as much as possible before entering the real school...but, ramai juga yang percaya that education and learning should begin from babies...mesti ramai yang tertanya2, apalah yang akan dipelajari oleh babies kan? well, kalau kita explore about baby and toddlers method of education, memang sangat interesting...
Well, I sent Hannah to Taska Al Ikhlas, lilttle one @ sec 13 shah alam...walaupun its a day care centre, namun dah ada schedule utk dorang...macam hannah, still considered as a baby, 1st stage adalah guna flash card, songs etc...2nd stage nanti adalah masa hannah 1 tahun 6 bulan sampai 3 years old, method nya berlainan...tapi, as what I can see, ada ramai kids yang below 4 years old, dah boleh membaca and speak in english, also ada pengetahuan dalam doa2 basic...i want that...hannah pun very interested dengan buku and sangat2 sukakan music...cepat jugak dia tangkap words baru yang kita ajar and cepat catch up on things...
Tapi, cuma nak hantar ke taska, semuanya melibatkan kos...and bila good education involved, ia adalah sangat mahal...macam amani pun kami akan lakukan yang sama...biarpun ada maid, namun kami rasakan, ia adalah satu tanggungjawab utk start them dengan early education...
Ada maid di rumah memang bagus, tidak mudah sakit and also selamat...biarpun banyak kes dera and also ketidakjujuran maid yang pukul and cederakan anak2 majikan, namun bukan semua begitu. Ramai yang okay. Tapi, apa yang boleh dipelajari dari maid? Can anybody answer my question?

4 comments:

Masayu said...

ini pendapat sy, setelah 3 org maid... 2 indon, 1 tempatan n last one Thailand...

kalau ank tk sakit cth my case Hakim asma,, better tak ada maid sebenarnya.. baik akak hantar taska or day care..

dua org masih tak teruk sgt. kalau dah tiga sudah boleh dipertimbagkan utk ada maid..

yerlah penat juga nk kemas rumah, masak etc...

ada cctv rasanya wajib,,, nk2 kalu maid indon..

last sekali.. jadilah sahm or working at home mom.. mcm saya.. kuikuikui

Jaja Ismail said...

Hye ayu...sebenarnya, kak jaja dah ada maid pun tapi still akan hantar dua2 anak ke taska...tak lama lagi, hannah akan menjangkau ke 2 tahun n si kecil tu pun akan melangkau ke umur setahun.

Kenapa pulak dengan maid indon?

Anonymous said...

apa yg blaja dr maid? speaking indon! uhuks...(Tazmania)

Jaja Ismail said...

izwaaa....tau takper...ahahahaha...kalau ikutkan budget, memang la...kena ada maid sebab nak cope up dengan house chores, keje lagi...babies lagi memang la tak larat...at least, ada maid, leh la tolong jaga rumah...and masak sket2 kalau dah keletihan kan...and kalau anak-anak tak bape sihat, at least boleh la stay at home sampai oke...

 
Images by Freepik