Monday, December 27, 2010

DIA berikan yang terbaik...tanpa kita sedari.


Salam all...How are you? It's been a fun week for me. Mini vacation with family and mother in law...best...walaupun hotel di Port Dickson yang kami inap semasa 1st nite itu agak lousy and dissapointing, but, we still have fun jugak together...Permaisuri Resort u ols...No No No...tak best...very near dengan Blue Lagoon, dekat dengan PNB Ilham...memang tak best. Tapi, 2nd nite, we stayed at Regency...BEST! D kids memang enjoy sangat kat sana...Next trip??? Ehem...ehem...Langkawi kottttttt....hehehehe...next year, Insya Allah.

Seronok dengan percutian walaupun sekejap...pastinya, ramai yang tahu tentang penghijrahan...Maal Hijrah sudah muncul, dan hijrah hati dan hidup pun sudah bermula. Thank You Allah SWT for all Your blessings...segala rezeki, segala nikmat...dan peluang yang Kau berikan, Thank You Allah...

Kadang-kala, kita tertanya-tanya...Kenapa aku minta yang ini, tapi aku dapat yang ini? Hanya Allah SWT sahaja yang tahu yang terbaik untuk hambaNya. Siapalah kita untuk memandai-mandai, siapalah kita untuk mengatur apa yang terbaik sedangkan kita dicipta olehNya...Allah takkan berikan dugaan kepada hambaNya yang tidak mampu membeati dugaan itu. Percayalah.

Bila kita meminta, mintalah pada Dia...Dia bukanlah yang terakhir untuk diminta, tetapi yang Utama...kita harus yakin, bahawa Allah SWT itu ada...always by our side, all the time...tiada satu saat pun Dia terlepas pandang...begitulah kekuasaanNya...Kita hanya perlu meminta, memohon dan berdoa kepadaNya...
Senyumlah dengan ujian Allah pada kita, kesakitan yang Dia berikan kepada kita....kerana, itu adalah sebagai ingatan bahawa Allah hampir pada kita...senyumlah bila Maha Penciptamu hampir kepadamu...kesabaran hari ini, InsyaAllah akan beroleh ganjaran yang besar esok hari.
Kenapa semua ini ada kaitan dengan percutian...? Kerana percutian ini menggembirakan, namun, terdapat ujian tersendiri yang sangat menguji kesabaran. Namun, kami tetap bersyukur. Thank You Allah SWT.

Friday, December 17, 2010

This feeling again

Salam to all....
Very busy, very busy...there's a lot to share but the time seems very short for me lately. 24 hours is not enough, I guess...=)
Okay...okay...lately, I have this odd feeling about somebody. Really odd sampaikan naik rimas. Odd sebab I hardly know this person but, d feeling ni datang macamla dah kenal 10 tahun. Hmmm...I wont mention what type of feeling, but it's just not right.
Maybe ini ujian Allah SWT, and I will try to face it as matured as I can. Dalam kesibukan with this new job and everything, ada la pulak benda macam ni datang kan. Memang rimas. Awal-awal tu, tak la terasa sangat, but bila start layan, hah...kan dah. Dosa taw Jaja!
Hahahahaha....mesti ada antara u ol yang dah buat teka teki kan. Jangan sampai terteka yang salah sudahlah kan...=)
Til next time...bye!
Have a nice weekend! LOL...next week, I cuti....jgn jealous!

Monday, November 29, 2010

When we say...I DO

16th of June 2007...it's been 3 years plus of marriage, I may say that I'm blessed with a loving husband...and 2 darling kids. Sepanjang 3 tahun, bukan mudah...ada ketikanya bermasam muka, kelancaran bercabang...namun semuanya diatasi dengan cara matang. Sedangkan lidah lagi tergigit.
Kalau mahu sebut mengenai dugaan, tidak kira siapa, status apa...semua ada dugaan. Dan, kita harus percaya, Tuhan turunkan dugaan kepada hambaNya mengikut keupayaan hambaNya. Berat atau ringan, semuanya mampu dibebani...terpulang kepada kita menerimanya sama ada dengan dada terbuka atau mengambil peluang mengatasi dengan langkah pendek.
Saya anggap, setiap dugaan dan permasalahan sebagai sesuatu yang boleh merapatkan suami isteri. Kita sit down and discuss, malahan menyelesaikan bersama-sama. Mungkin juga...menangis bersama. Dengan siapa selain Allah SWT, yang mampu memahami...spouse kita, Insya Allah. I have a hubby and a soul mate yang memahami setiap satu benda dalam diri ini. Setiap kali kami dilanda dugaan, berat atau ringan, menguji atau sekadar jenaka, kami terokai dan tangani bersama. Ada ketikanya, saya cool...ada ketikanya, suami cool...dan ada ketikanya, kami berderai airmata bersama...dan banyak kali, kami gelak bersama-sama...
Kasih sayang ni bukan sekadar kita menerima dan memberi...tetapi juga belajar memahami dan menerima kenyataan baik serta buruk. Bila kita kata, I Do, kita bukan sahaja berkata janji tetapi juga memegang amanah sebagai isteri...dan juga ibu. Apa juga keadaan, baik atau buruk, saat indah atau sebaliknya, kita harus cuba bersama-sama. Kesabaran hari ini, Insya Allah, Tuhan akan kurniakan sesuatu yang lebih baik esok hari. Tangisan hari ini, sekiranya kita bertawakal dan bersabar, akan ada senyuman pada esok harinya...semua ini sudah dijanji Allah SWT. Yang penting...kita tidak lupa pada Nya...

Wednesday, November 24, 2010

MANUSIA

Bila seorang wanita hamil, dia belajar menyayangi seseorang yang tidak pernah dikenalinya, tidak pernah bersua muka dan tidak pernah bercakap berdepan. Namun, melalui naluri dan rasa kasih sayang kerana seseorang itu menjadi sebahagian darinya, dia tetap melayan dan menjaga sehingga tiba masanya bersua muka. Itulah kuasa seorang wanita, magikalnya apabila bergelar ibu...dan kebahagiaan serta cinta yang lahir tanpa perlu dipaksa atau disuruh-sarah...=) Indahnya bila bergelar ibu.
Manusia...gemar membuat judging sehingga dia lupa..."Aku juga manusia...aku dilahirkan tidak sempurna...aku juga buat kesilapan, dan aku juga buat dosa...dan hukuman terhadap dosa yang aku buat, sama seperti manusia lain yang membuat dosa yang sama..." Namun, ada manusia yang menganggap dirinya...SUCI. Ada ke? Jawapan yang tepat, TIADA...Jadi, haruskah seseorang manusia atau segelintir manusia yang suka membuat telahan, andaian sehingga timbulnya sesi mengumpat, mengata dan akhirnya...membuat fitnah. Orang sebegini, I gelarkan...MANUSIA TIDAK SEDAR DIRI!
Keras post kali ini...airmata entah tumpah kali ke berapa...renung kembali, mungkin hidup aku ni, banyak sangat mengundang dosa kepada orang lain. Kenapalah diri suka dijadikan subjek mengata dan mengumpat sedangkan...aku tidak pernah campur hal orang lain. Sampaikan, ada yang buat statement...."Kalau nak tahu, jaja ni jd bahan umpatan kitorang..." Banyak pahala yang aku kumpulkan...Thanks!
Aku mempunyai cara yg berbeza untuk menonjolkan diri...mahupun, kadang-kala bila aku bersendiri, aku lebih senang melayan apa yang boleh memberikan ketenangan. Daripada menghimpun geng mengata orang, lebih baik aku melayan diri dengan mengadap laptop...ataupun mendengar MP3...tak kurang juga main games...mungkin ada yg kurang senang, tapi bukan sepanjang masa pun...bila ti ba waktunya aku harus mempunyai masa untuk melayan apa yang terbuku di hati...kalau itu menjadi masalah pada orang lain, haruskah aku minta maaf?
Jangan sibuk umpat orang lain...diri sendiri belum tentu sempurna...lagi satu, jangan di depan bukan main baik, tapi belakang...dialah ketua segala syaitan!

Tuesday, November 16, 2010

For Your Eyes ONLY


Send a Teddy Bear Note at WiddlyTinks.com

Tuesday, November 2, 2010

e@siswa...goodbye!

Hi...all...
Hmm...I'm still in shock. I just couldn't share anything with anyone right now...I have all these feelings inside of me, it's like all of it going to explode...just like Gunung Merapi di Jogja...lama menanti untuk meletup...beginilah juga perasaan di dalam diri ini.
Okay...1st of all, I'm going to announce that officially e@siswa closed down on Fri, 29th Oct @ 9.15am...It's been a shock to d whole team...because we just got back from Gambang, Kuantan and we managed to straight some things, events and deals with Pejabat Pendidikan Pahang. And, we planned to boost d magazine thru out Malaysia by next year. It's been cleared to all of us that our plan for 2011 will make a good turn for e@siswa. Tapi, tu semua sudah punah. Clearly, Dec issue pun takkan keluar. Obviously, Nov issue adalah edisi terakhir untuk pembaca setia e@siswa.
Kak Jie, Cik Usna and Addin...all of us are still sad with the management decision towards e@siswa. We tried our very best to pujuk and promise untuk naikkan sale e@siswa. But, when dealing with ringgit & cents, we couldn't say much. We will pray that our 'abang', Fokus SPM will make it's brightest way to boost the market, as Fokus SPM will soon carry the responsibilities of PMR & SPM students. Good luck to the team...
Actually, kami sempat ambil gambar team di Genting Sempah...on our way back to KL pada 27th Oct 2010. Masa tu dah petang la...secara kebetulannya, all of us are in black that time...and, out of our expectation, rupanya...itulah gambar terakhir team kami. Tak sempat pun nak show off pada readers. I will post the pictures once I got it from Joe Zakaria, our photographer that time. Thanks Joe!- dah resign pulak si Joe ni kan...
To Kak Jie...'mokkkkk'....anak sulung sayang 'mokkkk'....maaf ya kalau ada terlanjur kata dan perbuatan...apa pun, biarpun sekejapan, 'mokkkk' tetap best...!!!
Cik Usna...adikku manja...it's been nice working with u...U helped me a lot...we gave each other strenght and supports...Thank u very much!
Addin...kamu sangat baek! Aku sayang kamooo....
Pe pun...sob sob...memang saya sedang nangis...masih menangis dan akan terus menangis bila tgk sekolah, bila tgk budak pakai baju sekolah, bila PMR berlangsung, bila PMR dimansuhkan...and bila lalu di SMk Gambang, Kuantan, SMART, Kuantan & SEMSAS, Kuantan...serious...nangis!!!
Bye e@siswa. Bye....forever!

Wednesday, October 20, 2010

I'm sorry...I'm leaving you...=(

Girls...

Howdy? I'm okay, I guess. Things are not at it's place currently. I'm not thinking straight, it's like I wake up at the wrong side of the bed everyday...hmmm....mood swings, something isn't right. I just need to make changes in my life and I need to make a right decision rite now...
I want to change...I want to change...Plz Ya Allah SWT...kabulkanlah...kabulkanlah...

Tuesday, October 19, 2010

New Year Countdown

ME @ work







Hi...Some of you would probably wonder, what is my work based on kan? Kata writer tapi bagi talk, buat bengkel and all...Yes, what I can say is, I'm a versatile worker...ahahaha...as a writer, we also doing promoting and marketing job, to promote our product, that is the magazine. Besides doing write ups and articles, we also capable in giving talk especially to school kids and teens.
Bila beri talk, lagi susah nak impress school kids and teens tau. To gain their attention and joining what the conversation all about...especially when we are promoting educational magazine...I tell you, it's a tough job...=) We have our in house rivals such as Remaja, Yezz!, Bintang Kecil, Dara.com, Klik...hmmm...to name a few la kan. There's so much on what e-siswa can offer, only good articles, good write ups, tips on how to be good student, articles on smart students and achievers...hmmm...boring rite! Actually, it's not if we smart on promoting good reading materials to them...it's a part of our job...
What I can say is that...I Love My Job!

Thursday, October 14, 2010

Cinta

Ini bukan entri untuk berbunga-bunga. Ini hanya sebuah entri untuk memberi kenyataan.
"Aku jatuh cinta...sekali lagi..."
Bukan dengan orang lain...tetap dengan orang yang sama. Setiap hari, cinta itu seakan dikemaskini. Setiap hari ia berputik dan berbunga. Berputik dan berbunga. Tidak pernah berhenti. Bunganya wangi, mekar, kembang dan menangkap mata memandang.
Sekadar pemberitahuan.
"Aku cinta kamu...suamiku...Benar, tidak bohong."

Monday, October 11, 2010

Pinky Month

Ladies...breast cancer and any cancer which concern women, is our problem...it's no longer choosing victims or age, or even status...it's our problem. If we doesn't prepare and support the campaign, it's our loss...

Support PINK awareness month, be more supportive on any health campaign...check ur breast and visit ur doctor if you found any strange lump or ur health are no longer at it's pinkest...who will sipport our campaign if it's not us? Rite...do ur part. We can stop breast cancer...

Bundle of joys...


Thursday, September 30, 2010

These are what I want to be, back then...

Salam to all...

Everybody have their own ambition, chasing their dreams of what they want to be...chasing dreams are no longer teens dreams, it's about everybody chasing what they dream to be...what they want to achieve in life and love...=)

When I'm still in school, I wanted nothing but to be a writer @ journalist...but, sekiranya gagal meraih impian itu, saya juga teringin mahu menjadi pereka fesyen...hikhikhik...serious, saya amat meminati bidang rekaan fesyen. Namun, ketika itu, senario pereka fesyen tidaklah seperti sekarang...cerah. Dulu, kabur saje. Namun, back then, saya amat meminati rekaan Syeba Yip and later, Melinda Looi...seriously...kalau luar negara, saya suka semua dari Guess?, DKNY dan Gucci...hmmm...cerita sekolah kan.
Or, I suka dancing. Traditional dance to be exact. Joget, zapin, inang etc...and also contemporary dances...terfikir juga, kalau part time dancer kat TV station or kebudayaan negeri, mesti best...but, my parents memang tak izinkan untuk masuk ke bidang itu. Sekadar at school, okaylah...but to make it as career, tak kot.
Selepas tamat SPM, my arwah father minta I apply law @ UIAM...dia nampak my potential to be lawyer because when I argue and talk, I always wants to win..heee...=) But, anyway, I followed what he wants me to do, I posted an application to UIAM...I was called for their interview and I got their reply saying that I'm acceppted there...but...I threw the letter and I never tell my father sampailah kini. I'm sorry bapak...It's just, I'm scared that I cant fulfill your dream, my dream is to be a journalist. Kalau tak, jadi lawyer la aku kan...=) Tak jumpa kot ngan my hubby...yang betulnya, semuanya sudah tertulis kan...=)

Kelakar bila kenangkan...but...today, I'm a writer...the dream that now a reality...dah 10 tahun pun...=) Alhamdulillah.

Inikah Cinta? by Cornetto & Ria





Wednesday, September 29, 2010

I'm a full time cook!

Greetings to all. If you are my friends on FB, certainly since the last Ramadan, you will noticed that most of my status are about break fast menus. Yes, I really enjoy cooking. I don't care whether or not my cooking wines other people's appetite, but I like to try the new menus. Moreover, if the recipe was so easy to make, I will try it excitedly. =)
I enjoyed most are making cakes and pastries. Wow ... it sounds fun, right? Just imagine the calories your body will meet in the state. Latest, I wanted to try baking cheesecake. I got a cheesecake recipe that is very fast and easy, and I want to try baking OREO cheesecake too. I know, I know...very tempting and yummy rite? =)
My husband was also very supportive. He's very happy when I tried the menu such as shrimp dumplings, grilled chicken, grilled fish sambal belacan and Chinese, Malay or Indian cuisines.If you have a recipe that iseasy to make and somewhat delicious, let us share okay.
Salam menjamu selera.

Friday, September 24, 2010

Ibu c-section, langsing selepas bersalin!

Salam to all...
Terasa ingin berkongsi tip mengenai langsing selepas bersalin, terutama buat ibu-ibu c-section. Payah kan mahu langsing especially bersalin caesarean. Especially, tummy. Mahu dapatkan flat tummy masa bujang dulu, umpama igauan sahaja la kan. Actually, tidak. Kedua-dua anak saya dilahirkan secara c-section. Selepas bersalin anak kedua, saya nekad mahu mengembalikan bentuk badan agar lebih langsing dari dulu. Boleh. =)
#1 : Pantang betul-betul. Siapa kata bila c-section tidak boleh urut? Karut. Boleh, namun kena dapatkan tukang urut yang pandai mengurut ibu c-section. After 1 week, boleh urut dan bertungku.
#2 : For one month (30 days) kena pakai surgical binder. Pakai directly after 1-2 days selepas bersalin. Ini atas nasihat my doc pakar, Puan Fairuz Ashikin, DEMC, Seksyen 14, Shah Alam. Surgical binder ini bukan sahaja boleh menyokong bahagian abdomen, dan mengelakkan beban pada bahagian surgery ketika berjalan dan bangun. Maka, luka cepat baik. Perut juga terjaga! Saya pakai surgical binder everyday, hanya bukak bila berurut dan mandi.
#3 : Makan jamu selepas bersalin. Tidak kira dari apa juga jenama. Saya memang pengguna Amway since dari my first baby. Masa first delivery, I tak pandai pantang. Banyak culas makan jamu. Masa 2nd one, I ikut aturan pemakanan jamu selepas deliver betul2...tiada satu pun tertinggal. Memang, bagus. Water retention berkurangan, keputihan tiada, perut kempis dan angin-angin dalam badan pun tiada. Badan segar dan susu pun banyak.
#4 : I started my carbo diet selepas tamat pantang 30 hari. I stop makan nasi, cuma banyakkan sup ayam atau sayur-sayuran. Banyakkan protein la, dan minum air kosong mengikut sukatan. Gantikan carbo dengan roti serat tinggi, itu pun saya ambil 2 keping sehari. Susu kena minum banyak la, hasilnya, susu badan tidak berkurang.
#5 : After 6 months selepas bersalin, I buat senaman ringan every morning atau malam. Especially untuk perut, kaki dan lengan. Joging dan gimnasium especially yang berat2, jangan buat dulu kerana luka masih belum baik. Takut sakit pulak.
#6 : After 1 year plus, saya start buat skipping. Awal2 terasa pancit juga, namun, lama2 saya terasa okey. Buat 30 kali dulu...and then, after one week, increase pada 50 kali...dan begitulah seterusnya. Skipping ini umpama menggantikan joging, lebih selamat senaman di rumah kini. Kalau ada threadmill, lagi better. Maka, lemak2 akan cair, after that, baru kita mulakan senaman untuk perut, kaki dan lengan.
#7 : After 1 year, saya mula amalkan diet carbo secara intensif. Buat ibu yang menyusukan badan, memang sukar juga kerana takut effect susu, namun boleh gantikan dengan roti berserat tinggi. Namun, saya sudah putus susu menjelang anak kedua 7 bulan. Jadi, saya bermula dengan Inte Cleanse, DCL selama 10 hari...untuk detoksifikasi, buang segala lemak-lemak lama dan tepu. Selepas itu, saya memulakan diet dengan Herbalife shake selama 1 month.
#8 : Selepas tamat dengan Herbalife, saya hanya diet sendiri dengan tidak amalkan nasi langsung dan hanya minum red guara cafe dari DCL pada waktu pagi dan malam, sekiranya lapar.
#9 : Bulan Ramadan adalah waktu terbaik untuk amalkan diet carbo. Banyak minum air buah2an, air putih dan bersahur dengan Red Guara Cafe.
#10 : Selepas tamat diet 1-2 bulan, saya akan sekali lagi melalui proses detoksifikasi dengan DCL, Inte Cleanse. Dan kemudian, mula diet semula.
Yang penting disiplin...hati kena kuat. Selamat berjaya.

Wajah-wajah kesayangan hamba



Thursday, September 23, 2010

Ujian emosi...

Salam to all...
Kenyang sangat! =) Itulah dia namanya rezeki. Pada hari raya, banyak rumah terbuka, banyak makanan dan banyak sangat jemputan untuk ajak makan-makan. Semuanya ini rezeki. Sekiranya mahu memenuhi semua jemputan, sukar juga sebab kekangan masa. Namun, mana yang sempat, pergi juga. Bukan sekadar mahu menjamu selera namun mahu mengeratkan tali silaturahim.
Lately, emosi saya mengalami ujian hebat. Syukur, saya masih diberi kekuatan untuk terus bersabar. Dari awal-awal hingga kini, hubungan dan perkahwinan saya tidak pernah sunyi dari gangguan. Kadang-kala terfikir juga, apa agaknya yang mereka mahu dari saya dan suami? Sekiranya ada hutang wang, mintalah wang. Namun, ini mungkin hutang hati kot. Jadi, nak dibayar dengan hati, fuh...susah tu. Hati kami ini kan sudah dimiliki. =)
Doa tidak pernah luput dari ingatan malahan setiap kali, setiap masa, saya memanjatkan doa agar kehidupan saya dan suami bahagia hingga ke akhir hayat. Kuatkan iman kami apabila dilanda ujian, dan tingkatan kesabaran agar kami tetap bertahan. Amin.

Wednesday, September 22, 2010

Surat seorang perempuan

Chinta Eyeen
September 21 at 4:57pm
Report
First of all,bkn niat I utk tipu u or what ever u think it is...mcm yg yg I ckp pd u tentang trauma I...since that case,I jdkn moral dlm hdup I so that I akn lebih berhati2 dlm soal hati dan perasaan.utk pulihkn trauma I ni mkn tahun and hanya I sj yg tahu betapa sakitttttttnya trauma ni.bila dgn u,mmg I sayangkn u but I tgk u hanya 'sayang' I hanya utk lepaskan apa yg x lepas je...u faham maskud I ?maybe bat in u x happy and u nk I 'layan' bat in u always..hhmmm...actually I bkn jenis cm tu.kalu u jujur dlm relationship ni,xde la kit asik lepak kt office u je..ye la kalu dh lepak sana dh sure kita akn been kissing and.....I bkn wanita pilihan u coz I x tunaikan hajat 'bj' u...rite?if kerana tu...I x kisah....
For ur info,now I really Ada di Dublin.psl duit tu actually I just nk test u..kalu u jujur dgn I and betul2sayang I,tentu u bole susah senang ngan I.but just mcm tu pon u kata jgn libatkn u...so meaning u yg xnk terlibat dlm kehidupan I.I buat benda yg sama pd ex bf x jd I..we just couple for 3weeks 12thun lepas,bila I ckp I nk pakai duit and dia tnye utk apa,esok tu dia dh bg I duit tu...bkn duit yg I nk but meaning of me yg Ada dlm hati u...by the way,I dh bagi balik duit tu kt dia..
Actualy la kn...if u really loves me...I nk tnye u la...u tau ke full name I?tak kan....meaning I ni bkn la penting buat u,and u buat I ni hanya utk suka2je...xpenah tnye and x penah kisah..weird gak u ni....and u totally x kenal I...sape I....hhmm..x sure nk cite ngan u or not but maybe ni MSG yg terakhir kita so.......ok I cite.sebenarnye I dh kawin and Ada sorg ank.but I dh bercerai and my ex yg pukul I hampir mati and dia bwk lari ank I.4tahun I x jump a ank I...sebab tu I terluka sgt and still trauma sampai skang.byk bend a yg jd...I need somebody yg bole susah senang and paling penting org yg mampu buang jauh trauma I ni and I nk hdup mcm org lain..happy with my own family.dia juga mesti terima segala buruk baik I...and u bkn la org tu...lg pun,dlm wasiat aruah aki I dlu,dia xnk ank cucu keturunan dia berkahwin dgn suami org or amik hak org and that's why I ink serious sgt dlm relationship ni.ink letak sebarang harapan lag plak u sendiri xthu nk bahagi masa u...dh tent kemudian hari nanti I jugak yg Akan terluka lg..so no point!....ntah ala xtau nk kata apa...but bcoz I dh sayang u,I buang bf I jauh2.dia xkisah aslkn u bole happykn I but skang...I'm not happy.xpe la...tent Ada hikmah disebalik semua ni...I ikhlaskn je....
Walau apa pon,I doakan u bahagia selalu dgn kak jaja..jaga la kak jaja elok elok and jgn lukakn hati dia.hargai la dia yg dh pon lahirkn zuriat zuriat u...and I x sanggup mengkhianati kaum I sendiri...jaga diri,jaga mkn,jaga kesihatan...ingat pesan I,jgn sibuk carik duit sampai xde masa dgn ank and wife....and thanks for u moment with me....

Monday, September 20, 2010

A simple celebration

Selamat Hari Raya Aidilfitri, maaf zahir & batin to all of you. How's your raya celebration? This year, Alhamdulillah, we managed to celebrate this festive season in a very simple way, moderate as possible...Alhamdulillah. With all the issues on Gaza and Pakistan, we decided to be very moderate in the preparation, only the neccessities, ketepikan kemewahan dan pembaziran...=)
Nway, I enjoyed myself very much during the festive holiday...with the kampung trip, celebration at Negeri Sembilan, jumpa kawan2 and relatives...and also, sembang2 with family...best! Although, kami semua jatuh sakit semasa hari raya kelima sampai hari Ahad, namun ia tidak spoilt semangat beraya...=)
Happy Hari Raya...
*Masih dalam mood raya*

Thursday, September 2, 2010

Ihsan, Iman dan Islam...


Salam. Kita semua sudah sampai ke penghujung bulan ramadhan. Sedih rasanya mahu meninggalkan bulan yang penuh keberkatan ini. Namun, Insya Allah, panjang umur, kita akan bertemu juga bulan ramadhan pada tahun-tahun akan datang.

Pada 28-29hb Ogos yang lalu, saya bersama teman-teman telah terpilih mengikuti kursus lanjutan ESQ Eksekutif, iaitu MCB di SACC, Shah Alam. Training yang bermula jam 8.30 pagi hingga 7malam ini benar-benar menyentuh jiwa. Ia ternyata lebih strong daripada ESQ Eksekutif.

Ini bukan promo ESQ...ini hanya luahan pendapat. Kita sering mengatakan, dunia dan akhirat...berbeza...hidup dan agama, harus mempunyai laluan yang lain-lain. Kita salah...hidup dan agama harus berjalan seiring. Hidup tanpa agama umpama kapal tiada nakhoda. Hilang haluan. Bagaimana kita mahu hidup kalau tanpa Allah SWT, tanpa Al-Quran dan sunnah...? Ia tidak boleh dipisahkan. Umpama Ihsan, Iman dan Islam, ia harus seiring. Dan setiap titipan rukun-rukun itu boleh diaplikasikan dalam setiap perkara dalam hidup ini. Hidup ini harus berlandaskan Tuhan yang SATU, 6 Rukun Iman dan 5 Rukun Islam. Jangan pisahkannya, hayati setiap rukun dan percaya...Alah SWT itu ada...Insya Allah hidup kita akan bahagia.
Sepanjang bulan Ramadhan ini, saya menerima banyak email yang memaparkan saudara-saudara Islam kita mempersendakan agama melalui FB...malahan, ada yang menghina Ramadhan, mempersoalkan mengapa perlu berpuasa dan berpuasa ini hanya menyusahkan. Benarkah? Di dalam Rukun Islam, salah satunya adalah berpuasa pada bulan Ramadhan. Nilai berpuasa adalah self controlling. Kita dapat mengawal nafsu dari pelbagai segi dan fokus kepada ibadah. Malahan, berpuasa juga mampu meningkatkan kesihatan sekiranya kita melaksanakan dengan tepat. Di dalam Islam tiada paksaan, buat mereka yang tidak mampu berpuasa, mereka boleh membayar fidiah sebagai gantian berpuasa. Adakah masih ada yang mahu merungut mengenai bulan yang mulia ini sedangkan Allah SWT menyediakan setiap sudut solusi untuk setiap masalah hambaNya. Masihkan kita mahu berdusta tentang nikmat dan kuasa Allah SWT? kalau ya, memang kita tidak bersyukur dengan nikmat yang Allah SWT berikan sepanjang kehidupan kita.
Melalui MCB, saya pelajari nilai hidup ini dari perspektif yang dulunya saya tidak nampak. Iaitu, visi dan misi hidup, serta nilai yang harus saya pelajari daripadanya. 33 tahun saya hidup, saya hanya mampu menyatakan visi dan misi hidup di dunia...lancar sahaja pena berjalan menyatakan itu ini...namun, untuk agama dan akhirat...saya sifar! Astaghfirullahalazim...apalah yang mampu saya bekalkan kepada anak-anak kelak...serta sanggupkah saya biarkan ibu dan ayah merempat di pintu syurga kerana gagal memenuhi ilmu agama di dada anak-anaknya...semua ini, saya harus perbaiki...ini adalah visi dan misi saya...Insya Allah.
Islam itu bahagia...di dalam Bahasa Arab, Islam itu membawa makna bahagia...jadi, mana mungkin umat Islam hidupnya menderita? Fikir-fikirkan...

Thursday, August 19, 2010

My ex friends....

Life is too short, why must us fill all the days making enemies? Itu satu persoalan yang sangat bagus untuk dikupas. Siapa suka bermusuh? Memang hidup tak ceria dan sentiasa berkata-kata, menuduh dan membuat andaian. Mulut kata ok, tapi hati...siapa yang tahu kan. Hanya Allah SWT saja yang tahu, dan faham...Mulut kata, "aghhh...siapa perlukan dia. Hidup aku ada ke takder dia, sama saje...lebih baik takder..." Memang benar. Kita hidup untuk Allah SWT dan kita hidup sebagai Hamba Allah SWT, menjalani kehidupan dengan menyebarkan syiar Islam, menjalani ibadah dalam kerjaya, perhubungan sesama manusia etc...Jadi, relevankah kita untuk bermusuh atau membuat musuh mahupun saje-saje suka bermusuh...
Saya sudah 33 tahun. Pasti sangat kelakar apabila saya ceritakan, saya mempunyai teman-teman yang kini bergelar bekas teman-teman. Perselisihan faham, misunderstood, fitnah mewarnai persahabatan kami semua sehingga tiada ruang lagi untuk berbincang atau meluahkan apa yang sebenarnya yang menghancurkan perhubungan teman ini. TIADA RUANG! TIADA MAAF lagi...malahan, tiada peluang menyatakan sebenarnya, membawa makna...mereka lebih senang bermusuh daripada menyelesaikan masalah.
Saya sayangkan bekas teman-teman saya. Bukan kerana saya tiada teman lain, namun...kita semua tidak tahu bila masanya akan pergi mengadap Ilahi. Saya risau sekiranya tidak sempat memohon maaf dan memaafkan mereka...kita semua manusia biasa, bebas melakukan kesilapan. Jadi, mengapa memanjangkan kisah yang seharusnya boleh diselesaikan secara orang dewasa. Kita bukan kanak-kanak tadika...kita semua sudah wanita, ada yang sudah jadi ibu orang...isteri orang, tunang orang, gf orang...hmmm...
Salah seorang teman saya...biar saya namakan dia sebagai I.S. Saya sayang dia macam adik saya sendiri. Saya tidak pernah ada adik, namun sikapnya yang manja dan sering bersedia mendengar setiap permasalahan sama ada kecil atau besar benar-benar menyenangkan. Kami pernah bertengkar suatu ketika dahulu dan kemudian okay semula...saya benar-benar gembira apabila dia sudah berjaya kini, tetapi...dia mula memusuhi saya. Di FB, awal2nya, saya seperti teman-teman yang lain. Boleh berbicara dan membalas komen tentang status atau gambar-gambar....Kini, tidak lagi. Saya disisihkan biarpun saya tidak dibuang dari senarai teman-temannya. Lalu, setelah sekian lama, saya terus blacklist dia dari FB...bukan saya bersikap kebudak-budakan, namun, apa gunanya saya sebagai 'temannya' dan saya terasa diri saya bukan temannya...dengan pelbagai sekatan. Saya jarang buka page orang, tambahan, saya suka mencantikkan page seniri. Namun, kadang-kala, ada juga saya jenguk page teman-teman rapat bagi melihat update diri mereka. Tetapi, kalau itu caranya, senaraihitam adalah langkah terbaik dr saya.
Kalau ditanya, kenapa...apa yang kau buat? Jawapan saya...ENTAH...saya pun tak tahu walaupun deep down saya dapat meneka permasalahan yang wujud. CUMA...saya sedih sebab...saya tiada kaitan dengan permasalahan tersebut cuma fitnah...dari seseorang yang memburukkan nama saya. Saya mangsa keadaan, dan akhirnya saya hilang teman. Bagi saya...seharusnya dia bijak menilai. Namun, mungkin dia buta dengan paras rupa dan sikap hipokrit si penebar fitnah. Kamu tidak kenal dia I.S...namun, saya doakan, kamu bahagia...dan kamu kekal bahagia dengan 'teman-teman' yang tidak ikhlas dengan kamu. Moga Tuhan tunjukkan jalan buat kamu ya I.S....
Ada beberapa orang teman lagi...kisahnya hampir sama. Saya sebagai seseorang yang memerhati dan menjadi mangsa, hanya mampu berdoa...moga...kita boleh berbaik semula sebelum salah seorang menutup mata. Amin.

Friday, August 13, 2010

Zafri Phamily!!!


My Stick Family from WiddlyTinks.com

Kenapa...salah ke?

Bulan Ramadan berjaya disempurnakan tiga hari...Alhamdulillah, segalanya berjalan lancar dan semoga dapat mencapai ibadah sempurna, mengumpul pahala berlipat ganda dan mengaut segala kenikmatan, hidayah yang dibuka oleh Allah SWT pada bulan mulia ini. Amin, amin, amin...
Beberapa hari ini, banyak yang berlaku. Kesemuanya menguji kesabaran, serta menguji kebijaksanaan menepis setiap persoalan 'bikin panas'! Entahlah, apa yang mereka mahu tahu dari diri ini, apakah jawapan yang mereka mahu dengar serta mensensasikan juga setiap jawapan yang diberikan...dan sebenarnya, apakah mereka yang bermasalah atau diri ini yang enggan membuka kisah sedih di hati...
Apa sebenarnya manusia inginkan dalam hidup...WANG, KUASA & NAMA...Benar? Ya benar...sekiranya seorang manusia memiliki kesemuanya, ada dua kemungkinan, iaitu dia akan riak dan lupa diri, atau kedua, dia akan menjaga setiap nikmat yang Allah berikan dengan melakukan kebajikan dan kebaikan kepada semua insan. Namun, kebanyakan manusia suka memilih yang pertama kerana Syaitan memutuskan untuk mereka. Sesungguhnya, mempunyai ketiga2 nikmat dunia, seakan lengkap hidup. Namun, benarkah lengkap? Persoalannya itu biarlah anda yang jawab ya...=)
Mengapa saya bangkitkan persoalan ini? Kerana, inilah yang berlaku pada saya. Dilema? Tidak, saya tahu apa yang saya mahukan dalam hidup dan Allah SWT memberikan saya lebih dari apa yang pinta...mungkin ada yang saya pinta, tidak dikurniakan, mungkin ada sebab. Mungkin juga saya akan riak, atau mungkin saya akan hilang apa yang saya miliki kini...mungkin, mungkin, mungkin...saya tidak tahu kepastian kerana hanya DIA yang tahu, memutuskan...kita hanya mampu merancang. Betul.
Di dalam soal kehidupan peribadi, saya bahagia dengan kurniaan Allah SWT...suami yang baik, rajin dan bertanggungjawab...anak-anak yang bijak dan sempurna sifatnya. Mertua yang sangat memahami, ibu yang membantu, kakak-kakak, abang, abang-abang ipar, kakak-kakak ipar dan biras yang begitu 'happening'...justeru, apa lagi yang saya mahu? Mungkin, lebih ramai anak, mungkin anak lelaki...Insya Allah, kalau Tuhan perkenankan permintaan saya.
Dari sudut karier, saya tidak labelkan diri saya sukses, namun saya sering mengatakan saya bertuah. Biarpun pendapatan bulanan saya tidak mewah namun saya mewah pengalaman. Baik atau buruk, semuanya saya jadikan pengalaman yang mematangkan. Ada ketikanya, saya putus harapan...benar. Ada ketikanya, saya terasa marah...tidak dihargai dan dipergunakan. Oleh siapa, biarlah mereka saja yang tahu. Saya jadikan semua ini pengalaman. Yang pahit saya telan, yang baik saya ucapkan...=)
Seketika, saya berada di tempat baru, semangat saya hilang. Dek kerana kerenah atasan yang sangat menyesakkan. Yang unreasonable...yang hanya berlandaskan masalah peribadi semata-mata. Semuanya ekoran ramai mulut bercerita keburukan orang lain, ada yang terpengaruh biarpun mereka tidak tahu kisah sebenar, apa yang mereka suka dengar adalah keburukan dan kejatuhan orang lain. Namun, Tuhan Maha Penyayang, dia mengurniakan saya atasan yang baru. Lebih reasonable, lebih terbuka dan lebih memahami. Alhamdulillah. Namun, seketika...dia juga akan pergi. Mungkin dia telah dibukakan dengan peluang yang baik dan menguntungkan, dan saya mengizinkan kepergiannya kerana soal masa depan orang lain, tak patut kita matikan. =)
Pengisian tempat kosong itu yang menjadi bahan...ada yang membuat telahan, andaian, tekaan dan tidak kurang juga menuduh...itulah menusia. Suka dengan kontroversi dan spekulasi. Yang jadi mangsa, adalah orang yang tidak mahu komen. Yang enggan meneka-neki...biarlah, siapa pun orangnya, itulah dia yang layak untuk berada di situ. Cuma...saya minta...jangan;ah orang yang 'lama' itu...kerana saya tidak mampu bekerja dengannya. Entahlah, kalau begitu suratan Allah SWT.
Hati saya terluka bila orang mula bertanya soalan, tak kurang juga memerli...saya sedar diri saya. Saya tahu hakikatnya...aghh...biarlah diri ini menyimpan apa juga yang berlaku pada masa lalu. Mungkin hanya masa, masa akan menentukan sampai bila 'hukuman' ini akan berakhir. Selagi dihukum biarpun tanpa sebab, selagi itu, lupakan untuk dilihat, lupakan untuk disedari...lupakan, lupakan, lupakan. Hanya Allah SWT yang tahu, betapa terlukanya dengan kenyataan, dengan kata-kata dan dengan perlian orang...hanya mampu menelan setiap kata-kata...mahu menceritakan hal sebenar, tidak mungkin. Biarlah.
Namun....salahkah sekiranya disuratkan rezeki kepada saya? Salahkah? Pasti jawapan mereka..."ehh...tidak...", namun, hakikatnya di hati mereka, mula menghukum. Mula menular mencari setiap sudut dan inci kesalahan dan mula bercerita itu ini, membuka pekung orang lain. Itulah dia manusia. Kerana itulah, saya kekal dihukum...

Wednesday, August 11, 2010

Yuna Zarai-she's cool

Salam Ramadan all...Baru puasa satu hari, namun terasa kenikmatan ramadan ini. Sangat peaceful. Hati terasa lapang. Pendek kata, this holy month is just awesome. Period.
Kesempatan hari ini, I took the opportunity to listen to some CDs that's have been abandoned for quite a while. I'm just too busy, but I have to admit thatI have to take my own sweet time in enjoying new CDs, or new artistes...I think, being a reviewer for 4 years, memberikan impak kepada diri. Hargai setiap seni, iaitu setiap artis itu mempunyai kekuatan dan kelemahannya sendiri.
Currently, I'm listening to Yunalis Zarai. Heee...=) maybe, dah outdated kot sebab babe nie memang sedang popular kan. I got to know about her music bila dgr single dia- Dan Sebenarnya, dan ada teman memberikan link utk dengar EP-Blue Sands. At first, memang I begitu impressed tapi tak hayati sangat. Probably, during that time, I sedang sarat pregnant and no longer involved dalam entertainment. My focus that time ialah my new mag kan...=)

Anyway, today I already listened to her English songs and malays, as well. I think, I have to stick with Dan Sebenarnya...that's the most awesome malay song from Yunalis. I think, the impromptu ilham tu mmg superb...ia lebih relax and tak terlalu recorded...=) Congrats babe. For english songs, I think I have to agree with Deeper Conversation, These Streets and Blue Sands. Her vocal was superb in those songs, and I'm really proud of her. Being a Malaysian with unique music and style, she never feel awkward performing with her hijab and being one of the fav artiste this year...congrats again Babe...go hijab gurl! Heee...=)

Cool sangat with her hijab, playing guitar and set her own image sampai jadi ikutan, memang cool. I mean, hijab shouldnt be something that restricted muslim women to follow their dreams...as long as it's not against the law of Islam...

Kadang-kala, terasa bila kewujudan Yunalis di dalam urban music nie, menjadikan penampilan bertudung sebagai image, telah memadamkan pendapat, ideas and kononnya pandangan orang-orang bandar mengenai imej bertudung yang kekampungan. I only agreed with the image and guitar, not hijab woth cigarette in hand yah!!! huh...Hah, tgk, pakai tudung pun boleh cakap english, boleh petik gitar dan boleh mempelbagaikan imej tanpa memperjudikan kesopanan...kan,kan,kan...

I think, sekarang Malaysian patut lebih menghargai muzik tempatan berbanding membanggakan muzik luar, cthnya Indonesia. Muzik memang tiada sempadan, boleh dengar dari apa sudut dunia. Namun, berbangga dengan produk tempatan lebih baik kot. =) Beri komen membina kepada artis tempatan kita supaya mereka boleh memperbaiki setiap kelemahan, dan mampu menyerlah di mata dunia. Go Malaysian artistes!!!

I think, by now, Yunalis already celebrated the holy month of Ramadan at UK...Take care babe and good luck.

Thursday, August 5, 2010

Penyapu dan ahli sihir! =)

Eeee...green face aunty!!! Hannah tiba-tiba merungkai resahnya apabila kami sama-sama ketagihan menonton Wizard Of Oz, hampir setiap hari. Sehari, 1-2 kali yaaa...=) Sama sahaja, Hannah atau Amani, kedua-duanya sangat menyukai musical. Sama seperti mommy, sama seperti kedua-dua Wan-nya, sama seperti Mak Teh, Mak Ngah...=)

Kalau sebelum Wizard Of Oz, hannah dan Amani sangat menggemari Sound Of Music. Namun, saya agak resah apabila mereka kerap menonton filem itu. Ya, lagu-lagunya enak kedengaran, bahasanya baik dan penggunaan Bahasa Inggerisnya sangat bagus untuk mereka yang masih dalam peringkat pembelajaran. Namun, ia berkisah tentang Nun dan gereja. Sukar mahu menafsirkan telahan anak-anak mengenai religions sedangkan kita sebagai Islam, mahu lebih menerapkan nilai-nilai Islam dalam diri mereka yang masih mentah kan...

Kembali kepada Wizard Of Oz, atau kebanyakan filem Inggeris yang mempunyai ahli sihir berterbangan menggunakan penyapu. Antaranya, Harry Potter atau Bewitched...ahli-ahli akan travel sana sini menggunakan broomsticks. Ternyata persoalan anak-anak adalah...kenapa broomstick atau penyapu? Hannah siap bertanyakan kepada pembantu rumah...'Kakak, penyapu terbang?" Tergelak besar pembantu rumah yang bernama Asti itu..."Nggak...mana bisa. Kalau bisa terbang, kakak pulang ke kampung ketemu ibu..." Hannah terkebil-kebil tanda masih belum faham dengan jenaka itu. Itulah dia, anak-anak senang terpengaruh. Biarpun kita rasakan remeh, namun sebenarnya ia amat interesting untuk diolah, serta dirungkai.

Kenapa penyapu?

Khabarnya, penyapu adalah simbol ahli sihir wanita yang sering mahu menyembunyikan kekuasaan mereka seperti tongkat sakti mahupun bintang hikmat daripada diketahui oleh masyarakat. Lalu, mereka menukarkannya kepada penyapu supaya tiada siapa akan mempersoalkan, mengapa memegang penyapu...

Benar atau tidak, kena tanyalah kepada ahli sihir wanita. Bagaimana pula dengan ahli sihir lelaki, apakah pula alat untuk mereka terbang sana sini kan...Namun, Harry Potter guna sahaja penyapu yang siap boleh dipendekkan serta dipanjangkan sekelip mata. Ahli sihir juga tidak kalah dengan teknologi kan...=)

Pada pendapat saya, apabila dipersoalkan mengapa perlu ada penyapu yang boleh terbang. Jawapan saya mudah, ia sangat simbolik. Lazimnya, wanita yang mahu mendekati seseorang lelaki (pada zaman dahulu, dan sedikit pada zaman ini) harus pandai di dalam menguruskan hal rumahtangga. Wanita dan penyapu, seumpama wanita dan sudip atau wanita dan mesin basuh sukar dipisahkan. Ia sangat simbolik menunjukkan, biarpun wanita itu mempunyai kuasa sakti atau boleh menggunakan magis untuk apa-apa sahaja, tetapi apabila berkaitan dengan rumahtangga atau perkahwinan, mereka tetap wanita. Harus bijak menguruskan rumah, keluarga dan suami (jika ada). Relevannya pada zaman kini, ramai wanita yang bijak, berpelajaran tinggi, pendek kata...seumpama terbangnya lebih tinggi dari suami. Namun, biarpun raja di pejabat atau syarikat, apabila di rumah, dia tetap harus berbakti kepada suami...dan memegang penyapu dan sudip untuk menjadi permaisuri di hati suami pula...*wink*

Monday, August 2, 2010

REMPEYEK FOR HARI RAYA...


Ramadan...akhirnya, muncul juga. Yeay!

Salam all...

Hati ini berbunga riang sebabnya bulan Ramadan is just around the corner. Dari zaman sekolah sampai kini, I just love the month of Ramadan. Sukar hendak ditafsirkan, namun perasaan dan hati, sangat tenang apabila tiba bulan Ramadan Al Mubaruk. Itulah dia kurniaanNya. Alhamdulillah, tahun ini, Insya Allah, akan menunaikan ibadah Ramadan untuk tahun ke3 sebagai seorang isteri dan tahun kedua sebagai seorang ibu...Alhamdulillah.
Di bawah adalah Niat utk berpuasa dan buka puasa. Dipetik dari http://www.chokilala.com. Thank you.

LAFAZ NIAT PUASA


nawaitu souma godhin ‘an adaa i, fardhi syahri ramadhaana haadzihis
sanati lillahi ta’aalaa

LAFAZ NIAT PUASA UNTUK SEBULAN



sahaja aku berpuasa sebulan pada bulan Ramadan bagi tahun ini
kerana Allah Taala

DOA BERBUKA PUASA



allahumma laka somtu wa bika aamantu wa ‘alaa rizqika afthartu
birahmatika ya arhamarrohimin
So, semua, Selamat Menyambut Ramadan Alk Mubaruk. And, after this, kena berblogging secara hemah la ya...=)

Selamat Hari Raya...errrr????











Tuesday, July 27, 2010

Let by gone, be by gone...

Salam all. *wink*
Orang kata, cemburu itu tanda sayang. *blur* Kenapa pulak? Adakah benar, cemburu itu tanda sayang? Mungkin ada juga kebenarannya dalam 50%...Kenapa saya kurang setuju, sebab...saya sayangkan semua orang keliling saya, namun jarang pula saya mahu berasa cemburu. Lagi pulak, saya sangat mengelak untuk membius hati dengan perasaan cemburu...NOPE! Bukan ego, tetapi, buat apa menyeksa hati memikirkan sesuatu yang tidak seharusnya difikirkan keterlaluan. Kadang-kala, permainan hati dan fikiran lebih jahat dari permainan syaitan...betul! Kenapa pulak, sebab, permainan hati dan fikiran ini menerawang terlalu jauh sehinggakan sesuatu yang tidak terjadi pun, kita boleh jadikan ia realiti seperti betuk-betul kejadian sebenar. *wink* Betul tak? =)
Dulu, masa arwah bapak masih ada, dia selalu berpesan...jangan suka-suka nak bermain-main dengan 'old flame'..let by gone, be by gone. Awal-awalnya, saya tidak faham, ye la, waktu itu, saya tidak ada pun old flame...boyfriend pun tak ada, macamana nak ada bekas kekasih kan...Ketika itu, saya berada di Tingkatan 5. Apabila memasuki usia 20an, saya mulai memikirkan mengenai pesanan arwah bapak. Ada benarnya. Kenangan bersama kekasih lama itu patut ditinggalkan ke belakang apabila kita sudah mempunyai orang baru. Tambahan, sekiranya kita sudah berumahtangga, lebih baik jangan ada connection langsung dengan orang lama. Kenapa? Ia akan merosakkan rumahtangga. Period.
Mesti you all pernah dengar dengan kata-kata seperti, biarpun sudah berpisah namun kami masih kekal sebagai kawan baik...hikhikhikhik...ye ke? Saya tetap percaya, lelaki dan perempuan tidak boleh jadi kawan baik. Mungkin ada tetapi bilangannya boleh dibilang dengan jari tangan dan kaki seorang manusia. Maknanya, tidak ramailah...Kalau kita sudah berumahtangga, buat cara orang berumahtangga. Old flame, kekasih lama tu, lupakanlah melainkan kalau masih nak menggatal. Lagipun, untuk mempunyai komunikasi sebagaimana dulu-dulu, ia akan mengundang rasa kecil hati pasangan kita kini. Kesian dia, kenapa harus ada kawan baik lain sedangkan suami/isteri sendiri pun boleh jadi kawan baik untuk berkongsi suka dan duka...betul tak? So, janganlah cari alasan. Biarlah bekas kekasih tu dengan kehidupan dia. Jangan sibuk-sibuk atau ambil tahu. Cukup-cukuplah tu...
Perkahwinan dan pernikahan adalah satu ikatan suci yang harus kita jaga. Syaitan akan bersorak riang apabila masjid yang dibina runtuh satu persatu. Sekiranya kita boleh elak masalah dan kontroversi yang boleh meruntuhkan rumahtangga, elakkanlah. Jangan cari pasal. Pendek kata, bila sudah pegang status suami atau isteri, atau lebih best lagi, mommy atau daddy, fokuslah pada membina keluarga. Cari rezeki pun isteri dan anak-anak, atau pergi kerja untuk membantu suami dan menyara anak-anak. Hati kena bersih, jiwa kena tulus dan layan suami/isteri sebaiknya untuk membina rumahtangga harmoni. Soal lain yang remeh-temeh, tolak tepilah...Tak penting!
Kalau mahu ada skandal, fikir dulu ini...
* Masa kahwin, belanja untuk hantaran, pakaian pengantin, gifts tetamu, cake 6 tingkat, pelamin etc...ribu-riban...lepas tu, suka-suka je nak ada skandal and runtuhkan rumahtangga sendiri. Baik jangan kahwin dulu. Buang duit je. Membazir kan amalan syaitan...*wink*
* Masa mahu bersalin, belanja nak bersalin, bukan main mahal. Nak beli barangan anak-anak pun, sampai berikat perutlah...lepas tu, ada hati pulak nak ada skandal dan kemudian menambah cawangan sana-sini. Mahu ada yang miss soru kan, kan,kan...hmmmph!
* Nak layan suami/isteri seorang pun susah, ini kan nak menambah masalah untuk ada skandal...itulah yang ada pakai HP sampai 2,3, and number pun ada 2,3...senang skandal A atau B nak kol kan...kan dah tambah bill pulak...jangan membazir. Dosa.
Pendek kata, dah kahwin buat cara dah kahwin. Dah ada anak, buat perangai elok-elok supaya boleh jadi contoh pada anak-anak. Old flame ke, skandal ke...buang jauh-jauh. Semua itu hasutan syaitan yang mahu meruntuhkan masjid anda. =)

Thursday, July 22, 2010

Back to school Mommy!!!


I really want to pursue my studies to masters level. However, due to constraints of time and commitment as a mother and wife, so I have to forget my dream for a while until the children are big enough. Moreover,study has no age limit, any time also we continue with our studies.

So, I said to my husband that I wish to take a course at Dewan Bahasa dan Pustaka. The course is the translation (basic course), and then, I want to pursue to the advanced translation course. If the time and money mengizinkan, I also want to take writing courses in Malay and English.
I have enrolled in Translation Unit of Malaysia and I hope everything will as I planned. I am very excited and so can not wait to pursue this short courses. Even though there is no graduation ceremony, and cloak and scrolls, but I am still excited. My intention is to work from home and have more time with my children and husband.
Perhaps I repeated the same stories and dreams in this blog. Yes, it is true, I would like to have more time at home. I want to help my husband and my children and educate them myself. Best kalau jadi kenyataan! =)

Thursday, July 15, 2010

"Saya nak kulit gebu...putih melepak- tapi saya hitam manis..."

Hello...
You know what, since I first get to know about browsing and blogging, I love to surf and search for beauty products, as well as shop online (clothings) and also slimming products...heee...=) well, banyak la pros and cons nya, macam ada orang kata, shopping online ni banyak risikonya. Memang betul, namun it's depending on ur luck...serious...really, you have to gamble when u decided to shop online. U have to bear in mind, probably the shirt wont fit u, or maybe the fabric it's totally not ur taste...U cant refund it, what u can do is you resell it online...=)
Lately, I love to shop slimming products (yang selamat lah) guna webbie online that can be trusted...macam juliaeswardrobe.blogspot. I beli slimming jamu from her, as well as DCL's products...and I got discounts lagi sebab jd member...hmmm...sangat berbaloi. Last 2 weeks pulak, I search for beauty regime online...dah fed up kot dengan beauty regime yang I dah guna for more than 3 years...I think macam dah immune kot my skin nie...but nway, I pun browse la net...
Hmmm...banyak juga local products kan. I okay dengan local made products sebab I pernah guna skincare Cleopatra for almost 6 years. Okay, tiada masalah and buatkan I terpaksa tukar product ke dermatologist based adalah disebabkan my skin kena infection masa buat facial...(bukan saloon cleopatra)...teruk sangat my skin jadinya, sampaikan I rasa nak menangis tau. Masa tu, I terpaksa ucap bye bye pada Cleopatra sebab doc suggest I guna produk dia...mahalnya, memang cekik darah hokeh!!! =( Tapi, tak sampai 6 months pun I pakai, I changed pada Biotherm. BAGUS! Tapi, sebabkan it's too pricey, maka I changed to Eucerin after 6 months jugak. Okaylah, tapi Eucerin nie moisturiser tak ada SPF, so my skin jadi gelap sikit. Tapi I continued dengan Eucerin sampai setahun and then I switched pada ZA, True White. Puas hati, dah lebih 3 tahun I guna product ni sampai kini.
Biasalah, nama pun manusia. Tak pernah puas hati kan. I macam bosan pulak dengan ZA, agaknya sebab terlalu lama gunakan produk ni, nak cuba juga produk baru. I try Nano White...hmmm...nyesal, I naik jerawat okay. Tapi bukanlah banyak pun, 2 ketul je la...terus stop and I guna ZA balik...lambat nak surut...so, I browse la online, macam teruja pulak nak try Tia Amelia...bila baca testimonial dalam few webbies, banyak positif...tapi, bila baca yang negatif tu, esp aster stop using Tia Amelia, rasa berbelah bahagi pulak...
Kalau produk tempatan nie, memang banyak sangat yang nak memutihkan kulit. Best sangat ke kulit putih, rasanya macam susah je nak jaga. I nak kategorikan putih melepak tu, biasa je la...tapi, taklah hitam manis kan. But, I tak pernah pulak berminat dengan produk pemutih nie...tambah pulak, kalau yang memang dilahirkan hitam manis, nak juga putih...hasilnya, muka putih tapi tangan tak putih...camno tu? =) So, apa kata kita semua bersyukur dengan apa yang Allah SWT anugerahkan kepada kita...betul tak? putih ke, hitam manis ke, biru ke..kita kan orang Malaysia? Ewahhh....
Okay, shall I try Tia Amelia, or tak payah?

Tuesday, July 13, 2010

Kisah budak bijak...

B.I.J.A.K bukan sahaja dihadkan kepada bijak di dalam akademik semata-mata, tetapi turut menjurus kepada kebijaksanaan membuat keputusan, menyelesaikan masalah dan bijak di dalam menguruskan kehidupan etc...Dahulu, sebelum berumahtangga, aku memang menyimpul impian untuk mendidik anak-anak menjadi budak bijak. Kalau boleh, aku nak anak-anak master dalam languages more than 2...more than BM & BI, meaning, anak-anak aku nanti akan belajar juga bahasa asing seperti yang ditawarkan di semua sekolah SBP seperti Arabic, Mandarin, Japanese and French...hah, amacam, ada berani? =)
Baru-baru ini, team e@siswa berpeluang ke USIM (Universiti Sains Islam Malaysia) di Nilai, N9. Cantik juga universiti nie, teringat kenangan semasa di menara gading dulu....USM rox! =) Ada Debat Bahasa Arab, heee...=) best giler. Serius, aku kagum dengan para pelajar sekarang...bukan sahaja bijak dalam pelajaran, malahan bijak pulak dalam berbahasa asing. Sangat bangga okay. Bayangkan, kita tgk debate usually in BM or BI, but now, ada debate in arabic and dibahaskan oleh para pelajar kita, orang Malaysia, orang Melayu...bangga! =) After this, akan ada debate la dalam Japanese, french and Mandarin, oleh para pelajar Melayu kita...wah, wah, wah...tak sabar jugak nak tgk kan, mesti best...
And, yesterday, aku berpeluang mengikuti Minggu Bahasa & Debat MRSM se-Malaysia. 45 buah MRSM mengambil bahagian. Teringat zaman sekolah, selepas tamat SRP (Sijil Rendah Pelajar), sekarang ni PMR la. Aku sebenarnya nak sangat masuk sekolah asrama penuh. Salah satunya adalah MRSM or Sekolah Sains yang berasrama la...bukannya apa, aku rasa, kalau aku masuk sekolah berasrama penuh, persaingan untuk aku belajar dan score lebih baik dalam SPM, lagi best kot...bila ada di daily school nie, persaingan tu tak banyak...some more, dulu, yang bijak2 semuanya ikut kelas...so, I think, kat situ je macam dah ada puak pandai, tak pandai and average...jadi, yang bijak akan lebih bijak, yang kurang pandai akan lebih tak pandai manakala yang average pula harus membuat keputusan untuk menjadi bijak atau sebaliknya...=) But, nways, I'm glad, I did score in my SPM, I did managed my 2 years as a form sixer and I survived in my 3 years as a bachelor holder...okaylah tue...=)
Semasa aku bekerja sebagai writer di Nona mag, aku berpeluang menemubual adik Adi Putra. Genius Maths tue...alalala, comel sungguh budak ni tau. Memang, dia genius. Bukan sekadar di dalam Maths malahan di dalam pengajian Al-Quran, juga di dalam bahasa-bahasa asing. Satu perkataan sahaja utk adik Adi Putra - Gifted...=) To be a genius, it's a gift from Allah SWT. So, gunakan bonus itu untuk kebaikan.
Hannah & Amani, mereka bijak di dalam cara dan usia mereka. I'm glad...Hannah boleh mengira (dengan pelat) antara 1-5 di dalam English semasa usianya kurang dari 1 1/2 tahun. Dia boleh membaca doa, berselawat dan simple zikir di dalam usia 2 tahun...I'm glad...Amani pulak, boleh mengikuti setiap physically training seperti bergerak ikut lagu, cuba mengikut segala words (biarpun tak jelas and pelat) di dalam usia 1 tahun...juga, boleh imitate dengan pantas, kalau tidak melalui perkataan, melalui gerakan...I'm very impressed...=)
Syukur dengan kurniaan Allah SWT...kurniakanlah rezeki buat aku dan suami supaya dapat menyediakan anak-anak dengan makan/pakai/pendidikan yang sempurna. Amin, ya Rabbal Alamin.

Wednesday, July 7, 2010

Gambar peluk-peluk

Hikhikhik...(dah mula gelak gediks kan...) I ni kalau posing, memang suka. Tapi, kadang-kadang, lagaknya, macam si bujang dara kan...tak sesuai la kan...ntah apa-apa. Tapi, my BFFs semuanya suka posing and amik pics yang kadang-kadang tak terjangkau dek akal...hah, macamana tu...

Tgklah ni...kalau Enche Zafri tengok, mahu dia akan menyampah dengan kuda, pokok selamanya kan...=)

Boleh tak tak nak buat perangai tak senonoh ni lagi? =P Dah ada suami, baik peluk suami mushy i tu je kan...kan,kan,kan...=)

Tuesday, July 6, 2010

Who are you anyway?

Who is he? Did I miss something? Or, am I not following the latest entertainment story? Who is Zulfaiz Zulkifli? Do you guys know him? Sorry, I never knew and know about him. Through his blog, he told readers about the world of singing and also calling himself as a famous artist ... if he's well known, why I did not know him? Musykil.
Cerita Artis Agung...Tuhanku, apakah...??? Sorry if some of you are offended by this entry. But, I am fed-up reading his blog. A well-known artists in the world, do not take things upon themselves like he does. I've met with dozens of singers in Malaysia, Indonesia and even America, however, this particular one, is very irritable. Maybe some of you would say, why bother reading his blog, u have thousands of blogs which u can followed...nope, it's only a coincidence.
Sometimes, my husband asked me to log on his FB account. I saw this particular person leave a message in my husband FB's inbox. His message somewhat awkward for a man to another man. So, I open his account. I do not reply his message on my hubby's behalf. I don't know, but I'm disgusted with him. Sorry, I do not judge people easily, but if you at my place, sure you will agree with me.
To any of his fans, so sorry...ini bukan satu penghinaan. Sekiranya saya 'ketinggalan keretapi' dan anda mahu betulkan kenyataan saya, silakan...

Monday, July 5, 2010

My dear BFFs...

Salam...

Busy,busy week...penat. Sangat penat. Pulang ke kampung, puas hati. Dapat juga tolong mak dengan kerja rumahnya dan layan apa juga kehendaknya...nak makan itu dan ini. Mak saya sudah tua, tahun ini sudah mahu menginjak 70tahun. Apabila saya perhatikan wajah mak, saya jadi sayu. Mak sudah 70 tahun, saya sudah 33 tahun...selama 33 tahun ini, berapa banyak agaknya airmata mak yang sudah saya tumpahkan. Banyaknya dosa saya...ampunkan saya ya mak...=(

Sempat saya dan suami ke pusara arwah bapak. Dulu, kalau mahu ke pusara arwahnya, jalannya lurus sahaja. Kini, makin banyak pusara baru...dan pusara arwah bapak tenggelam. Hampir sesat ya...ini menunjukkan, makin ramai saudara Islam meninggalkan kita, dan mungkin masa kita bila-bila masa saje...melihatkan keadaan itu, hati saya semakin sayu.
BFF saya....saya tidak ramai kawan. Boleh dibilang dengan jari. Mungkin teman ramai, tapi BFF, tak ramai. Prinsip saya mudah...kenapa perlu ramai kawan kalau semuanya umpama parasit. Maka lama menjalar, makin merosakkan. TIDAK...buang jauh-jauh. Pengalaman mengajarkan agar saya lebih berhati-hati memilih kawan. Last Friday, ada peristiwa di ofis. Kisah seorang teman dengan BFFnya. Inilah orang kata, kalau ikut nafsu, matikan...kisahnya, si teman ini menghamburkan kata-kata kurang enak di FBnya. Datang si teman ini, menyedari status BFFnya, terus mencetak dan berikan kepada teman yang lain. Akibatnya, teman ini sudah kehilangan kerja. Mungkin ada silapnya si teman ini, ikut kata hati di dalam meluahkan amarahnya. Namun, dia harus sedar kini, BFFnya bukan sahabat sejati. Seorang BFF tidak akan menimbulkan bala dan bencana kepada sahabatnya. Hanya menyedarkan, mungkin, tetapi bukan menganiayakan. Sangat tidak baik...seharusnya, BFF sebegini, UNFRIEND sahaja...inilah orang kata, gunting dalam lipatan. Ini pengajaran untuk saya agar tidak menjadi teman itu atau BFFnya...simpang!
Senarai BFF saya adalah...suami saya, buah hati saya...my dear brother and sisters, my dear mother and mother in law...and my dear sister in laws also my dear brother in laws....and adalah sahabat-sahabat sejati yang mereka tahu diri mereka ini sahabat terbaik yang pernah saya ada. Saya sayang semua BFF saya kerana mereka tidak perlu ada dengan kita 24/7, tetapi aura dan kehadiran mereka dapat dirasa dekat. Terima kasih sahabat-sahabat...u know who you are. Thanks a lot for being d best friends ever...I love u BFFs...
 
Images by Freepik