Thursday, July 15, 2010

"Saya nak kulit gebu...putih melepak- tapi saya hitam manis..."

Hello...
You know what, since I first get to know about browsing and blogging, I love to surf and search for beauty products, as well as shop online (clothings) and also slimming products...heee...=) well, banyak la pros and cons nya, macam ada orang kata, shopping online ni banyak risikonya. Memang betul, namun it's depending on ur luck...serious...really, you have to gamble when u decided to shop online. U have to bear in mind, probably the shirt wont fit u, or maybe the fabric it's totally not ur taste...U cant refund it, what u can do is you resell it online...=)
Lately, I love to shop slimming products (yang selamat lah) guna webbie online that can be trusted...macam juliaeswardrobe.blogspot. I beli slimming jamu from her, as well as DCL's products...and I got discounts lagi sebab jd member...hmmm...sangat berbaloi. Last 2 weeks pulak, I search for beauty regime online...dah fed up kot dengan beauty regime yang I dah guna for more than 3 years...I think macam dah immune kot my skin nie...but nway, I pun browse la net...
Hmmm...banyak juga local products kan. I okay dengan local made products sebab I pernah guna skincare Cleopatra for almost 6 years. Okay, tiada masalah and buatkan I terpaksa tukar product ke dermatologist based adalah disebabkan my skin kena infection masa buat facial...(bukan saloon cleopatra)...teruk sangat my skin jadinya, sampaikan I rasa nak menangis tau. Masa tu, I terpaksa ucap bye bye pada Cleopatra sebab doc suggest I guna produk dia...mahalnya, memang cekik darah hokeh!!! =( Tapi, tak sampai 6 months pun I pakai, I changed pada Biotherm. BAGUS! Tapi, sebabkan it's too pricey, maka I changed to Eucerin after 6 months jugak. Okaylah, tapi Eucerin nie moisturiser tak ada SPF, so my skin jadi gelap sikit. Tapi I continued dengan Eucerin sampai setahun and then I switched pada ZA, True White. Puas hati, dah lebih 3 tahun I guna product ni sampai kini.
Biasalah, nama pun manusia. Tak pernah puas hati kan. I macam bosan pulak dengan ZA, agaknya sebab terlalu lama gunakan produk ni, nak cuba juga produk baru. I try Nano White...hmmm...nyesal, I naik jerawat okay. Tapi bukanlah banyak pun, 2 ketul je la...terus stop and I guna ZA balik...lambat nak surut...so, I browse la online, macam teruja pulak nak try Tia Amelia...bila baca testimonial dalam few webbies, banyak positif...tapi, bila baca yang negatif tu, esp aster stop using Tia Amelia, rasa berbelah bahagi pulak...
Kalau produk tempatan nie, memang banyak sangat yang nak memutihkan kulit. Best sangat ke kulit putih, rasanya macam susah je nak jaga. I nak kategorikan putih melepak tu, biasa je la...tapi, taklah hitam manis kan. But, I tak pernah pulak berminat dengan produk pemutih nie...tambah pulak, kalau yang memang dilahirkan hitam manis, nak juga putih...hasilnya, muka putih tapi tangan tak putih...camno tu? =) So, apa kata kita semua bersyukur dengan apa yang Allah SWT anugerahkan kepada kita...betul tak? putih ke, hitam manis ke, biru ke..kita kan orang Malaysia? Ewahhh....
Okay, shall I try Tia Amelia, or tak payah?
 
Images by Freepik